Useammat tuttavat ja kaverit ovat jo kesälaitumilla. Perjantai iltapäivisin sosiaalinen media ja työpaikka tulvii kesälomahehkuttajia ja lomasta haaveilevia. Minun kesälomani on vasta elokuussa, joten en osaa edes kuvitella tilannetta kesäloma.
Sain viestiä Blogiringistä, että haluaisinko osallistua gogreenin kamppikseen. Kamppiksen aiheena on saada GoGreenin tuotteet tutummaksi meille muillekkin kun kasvissyöjille. Pavut ja linssit ovat minulle todella tuntematonta aluetta. Linssejä en ole koskaan tehnyt itse, tuskin useasti edes syönytkään. Papuja olen enemmän syönyt, mutta omassa keittiössä en ole kun kerran tai kaksi niitä tehnyt.
Muistellessani ensimmäistä papukokemustani, muistin että mungpavun itujahan olen syönyt ihan pienenäkin, olivat sen verran hassu ilmestys hedelmä ja vihannesosastolla 90-luvulla.
Vihreämpi välipala töihin
Väki kun vähenee lomien takia, kiire senkun kiihtyy meillä muilla ketkä olemme vielä töissä. Mietinkin, että GoGreenin tuotteista voisin suunnitella jotain töihin sopivia välipaloja. Jotka on nopea syödä, vievät nälän ja tuovat energiaa.
Linssit ovat kovin proteiinipitoisia ja tuovat näin hyvin energiaa työpäivään. Esikeitin ja sitten paahdoin linssit uunissa granolaksi kookoksen ja karpaloiden kanssa. Granola sopii hyvin esimerkiksi kasvispohjaisen kookosjugurtin kanssa nautittavaksi. Paahdetut linssit ovat ihanan rapeita ja niihin tarttuu hyvin mausteet, jotka tuovat mukavaa makua.
Linssi-kookos granola
Linssi-kookos granolasta riittää kahteen annokseen. Granola on gluteeniton.
100 g gogreen kuivia punaisia linssejä, pestynä.
235 g vettä
1/2 tl öljyä
1,5 rkl sokeria
ripaus ruususuolaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl vanilja uutetta
15 g kookoslastuja
3-4 rkl kuivattuja karpaloita, tai muita vastaavia marjoja
öljyä tarvittaessa lisää
1. Laita kattilaan hyvin huudellut linssit, vesi ja 1/2 tl öljyä. Keitä linssejä puoliteholla niin että linssit kiehuvat tasaisesti, sekoita välillä. Laske lämpöä heti, jos linssit kiehuvat liian kovasti. Keitä noin 7 minuuttia. Tarkista kypsyys tarvittaessa.
Linssien kuuluu jäädä vähän raa’aksi, että pitävät muotonsa. Minulla linssit olivat vielä oransseja, eli eivät olleet menettäneet väriään. Tällöin kypsyys oli hyvä.
2. Valuta mahdollinen loppuvesi pois ja anna jäähtyä sihvilässä noin 2 minuutin ajan. Purista linsseistä kevyesti loput vedet pois ja tarvittaessa kuivaa ylimääräiset vedet talouspaperilla pois. Linssien pitäisi olla sen verran märkiä, että mausteet tarttuvat niihin.
3. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Siirrä linssit leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon
1 rkl sokeria, vaniljaa, suolaa ja kanelia. Sekoita ja tasoita linssit tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi. Paista 20 minuuttia uunissa. Voit tarvittaessa käännellä linssejä lastalla paiston aikana.
4. Lisää 1/2 rkl sokeria linssien päälle ja kääntele vähän öljyä joukkoon. Käännä pelti ja paista linssejä 15 minuuttia lisää, tarvittaessa pidempään jos linssit eivät ole rapeita. Jos linssit alkavat ruskistua, laske lämpöä 150 asteeseen.
5. Sekoita joukkoon kookos ja karpalot, lisää ripaus öljyä ja sekoita tasaiseksi. Paista 5 minuuttia lisää, tarvittaessa hetki enemmän jos linssit eivät ole kauttaaltaan rapeita. Nosta granola pois uunista ja jäähdytä ennen purkitusta.
Monipuoliset pavut
GoGreenin valikoima on todella monipuolin papujen suhteen. Pavuista tutumpia minulle on kidneypavut, mungpavut ja mustapavut. Papuvalikoimassa on vielä ainakin valkoiset ja ruskeat pavut. Useimmat gogreenin pavut kasvatetaan Ruotsissa.
Kuivien papujen kanssa kannattaa muistaa, että ne vaativat liotuksen ja keittämisen ennenkun soveltuvat ruoanlaittoon. Onneksi tutustuin mustapapupakettiin tarkoin ennen brownieiden tekoa. Kahdeksan tunnin liotus ja noin 1,5 tunnin keittäminen viivästyttivät lähes vuorokaudella brownieiden tekoa. GoGreenilta löydät myös valmiiksi liotetut ja keitetyt pavut, mutta hinta on kovempi mitä kuivissa pavuissa. Kuivat pavut kannattaa liottaa ja keittää isomassa satsissa ja laittaa pakkaseen ylimääräiset, sopiviin annospusseihin.
1 dl kuivia papuja on noin 3 dl liotettuja ja keitettyjä papuja.
Mustapapu browniet
Reseptistä tulee 12 brownieta. Mustapapu browniet ovat gluteenittomia ja tarvittaessa maidottomia, jos käytät maidotonta suklaata tai koristelet browniet esimerkiksi pähkinöillä.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
100 g gogreen mustapapuja, kypsiä ja valutettuja.
3 munaa
3 rl kookosöljyä tai muuta kasvisöljyä
30 g kaakaojauhoa
150 g sokeria
1 tl vaniljauutetta / vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
80 g suklaarouhetta
1. Laita 100 g keitettyjä mustapapuja tehosekoittimeen ja vedä tasaiseksi tahnaksi. Sekoita muut aineet paitsi suklaarouhe joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina joko 20 x 20 cm vuokaan tai keyvesti rasvattuihin muffinssipannun koloihin.
2. Paista mustapapu brownieita noin 20 minuuttia uunissa, niin että ovat päältä kypsiä. Jätä browniet jäähtymään vuokaan noin 30 minuutiksi ja nosta tämän jälkeen ne ritilälle jäähtymään.
3. Tarjoile jäähtyneet browniet mansikoiden ja esimerkiksi kasviskermavaahdon kanssa.
Yhteistyössä Lantmännen ja Blogirinki Oy.