Pääsiäinen on vietetty ja seuraava mukava juhla onkin jo edessä. Vappu lähestyy ja sitä myöten siman ja muiden vappuherkkujen teko. Kotisiman tekeminen tänä vuonna oli vielä mielenkiintoisempaa mitä edellisenä vuotena. Pääsin mukaan Suomen Sokerin kamppikseen, jonka tarkoituksena on tuoda teille lukijat ideoita miten fariinisokeripaketti saadaan kulutettua loppuun. Useammille meistä on tuttua kovettuneet fariinisokerinjämät kaappien pohjalla.
Simaksi valikoitui tänä vuonna aavistuksen tuunattu, hunajainen sima. Olen pinttyneesti tehnyt useamman vuoden siman fariinisokeripussin reseptistä, joten tein tänäkin vuonna vielä varmuuden varaksi normaalia kotisimaa. Pahintahan olisi ollut, ettei tuunattu simani olisi ollutkaan hyvää, vappu ilman simaa on katastrofi.
Kotisiman oheen tein kinuskimuffinsseja ja kinuskipopcorneja. Molempiin menee fariinisokeria. Jos tarkoituksenasi on päästä 4 litran siman teon jälkeen lopuista fariinisokereista eroon, suosittelen tekemään kinuskipopcorneja. Jos taas kaapin perältä löytyy vähän extrana fariinisokeria, tee molemmat! Kovettuneen fariinisokerin saat pehmeäksi mikron avulla. Lämmitä kovettunutta fariinisokeria pienin sykäyksin välillä sekoittaen tai säästä kovettunut sima kinuskia varten, se kyllä sulaa kuumaan kermaan.
Vapun kuohuva juoma, kotisima
Alkuperäisen kotisiman resepti on helppo katsoa fariinisokeripussin kyljestä. Simaa on myös helppo muokata oman maun mukaisesti. Tavallisen siman voi maustaa esimerkiksi sitruunan sijaan limellä, kuusenkerkillä, appelsiinillä, inkiväärillä tai esimerkiksi hunajalla.
Hunajainen sima
4 litraa vettä
200 g hunajaa
250 g fariinisokeria
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
herneen kokoinen palanen tuorehiivaa
loraus vettä
sokeria
rusinoita
Kiehauta kaksi litraa vettä. Kaada kiehuva vesi hunajan ja fariinisokerin päälle sankoon, tai isoon astiaan jonka voi peittää kannella. Kaada loput vedet viileänä sokerin päälle. Anna sokerin ja hunajan sulaa rauhassa. Purista sitruunoiden mehu joukkoon ja raasta kuori. Kun sima on huoneenlämpöistä liota hiiva loraukseen vettä. Sekoita siman joukkoon ja jätä sima vetäytymään vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
Kun hunajainen sima on noin vuorokauden vetäytynyt, pullota se simapulloihin. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja ripaus sokeria. Jos haluat siman valmistuvan nopeammin, noin 2-3 päivässä pidä sima huoneenlämmössä, jos taas haluat sen valmistuvan hitaammin, pidä simapullot viileässä. Kun rusinat ovat nousseet pintaan on sima valmista. Jos sima maistuu liian makealta, anna sen käydä vielä vuorokauden.
Siman kanssa on mukava syödä jotain makeaa, jotta sokeriöveri on varmasti saavutettu. Tein siman seuraksi kinuskimuffinsseja, jotka koristelin kinuskipopcorneilla.
Kinuski muffinssit
Taikinasta riittää noin 10 pieneen tai kuuteen isoon muffinssiin.
Lämmitä uuni 180 asteeseen normaalissa uunissa, kiertoilmassa noin 175 asteeseen.
175 g fariinisokeria
175 g huoneenlämpöistä voita
3 huoneenlämpöistä munaa
175 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
6 rkl soodavettä
100 g fudge karkkeja
Vatkaa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen, niin että vatkaat jokaisen munan välissä taikinan tasaiseksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja sekoita taikinaan. Lisää soodavesi ja pieniksi leikatut fudget taikinaan. Kääntele taikina varaovasti tasaiseksi.
Täytä muffinssivuoat 3/4 osalleen täyteen ja nosta muffinssit uuniin.
Paista muffinsseja noin 15-20 minuuttia. Testaa muffinssien kypsyys tikulla, ennen uunista nostoa. Anna muffinssien vetäytyä pellillä muutaman minutin ennen ritilälle nostoa. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen marenkivoikreemillä koristelua
Marenkivoikreemi fariinisokerista
Marenkivoikreemi on kevyemmän makuinen, mitä normaalit voikreemit ovat. Marenkivoikreemissä korvataan osa voista marengilla, joka tuo ilmavuutta ja pehmeyttä voikreemiin. Marenkivoikreemin tekoon menee noin 20-30 minuuttia. Tämä marenkivoikreemi riittää koristelemaan noin 10 muffinssia.
100 g valkuaista
175 g fariinisokeria
250 g huoneenlämpöistä voita
Ohjeen marenkivoikreemin tekoon on jo blogissani, josta näet myös vinkit tekoon kuvina. Fariinisokerinen marenkivoikreemi on vaalean kinuskin väristä valmiina.
Kinuskipopcornit
Voit käyttää pocornien tekoon joko valmiita mikropopcorneja jotka ovat ilman suolaa, tai tehdä popcornit itse maissinjyvistä.
1 pussi popcornia tai 1 dl maissinjyviä, jotka on tehty popcorniksi
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Ripaus suolaa
Kiehauta fariinisokeri ja kuohukerma paksupohjaisessa kattilassa. Kun kinuski alkaa kiehumaan anna sen kiehua noin minuutin ajan. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Kaada popcorneihin vähän suolaa ja kaada ne leivinpaperin päälle pellille. Kaada päälle kinuskia mielen mukaan. Kääntele välillä popcorneja käsin tai lastalla jotta saat kinuskia kaikkialle.
Kinuskimuffinssien kokoaminen
Levitä fariinisokerista marenkivoikreemiä muffinssien päälle. Paina kinuskipopcorneja tiiviisti marenkivoikreemiin. Kaada tarvittaessa vielä vähän kinuskia päälle. Jos pidät suolaisesta, laita muutamat suolahiput vielä muffinssien päälle.
Nauti kuohuvan siman kanssa. Kaada lasiin 2/3 osa simaa ja 1/3 osa kuohuviiniä maista!
Dansukkerilta löydät myös muita ruokosokerisia tuotteita. Kokeile esimerkiksi Muscavado sokereita, tummaa, vaaleaa tai siirappia. Tumma Muscavado sokeri antaa leivonnaiselle ihana lakritsaisen sivumaun. Cane
Tämä viesti on tehty yhteistyössä Blogiringin ja Suomen Sokerin kanssa.
Hyvä, kun tuli asia puheeksi, koska muuten olisi pian jo siman kanssa kiire! Kiitos tuosta fariinisokerivinkistä – tiiliskivipaketti on tuttu juttu 🙂
Siman kanssa on todentotta jo kohta kiire, onneksi se valmistuu parissa päivässä 🙂
Mukava saada muistutus, että vappu lähenee! Sima tahtoo helposti unohtua, vaikka se kovin hyvää monesti onkin. Onneksi pieni unohtaminen ei haittaa, sillä simaa kelpaa juoda myös kesähelteillä janojuomana, jos ei tee liian hunajaista 🙂