Syksyinen ristiäiskakku lähti koristamaan Einon ristiäisjuhlia. Ristiäiskakun teemaksi tuli syksyiset pihjalanmarjat lehtineen ja sienet. Kandeeraus sai lehdet ja marjat hohtamaan lähes kuuramaisesti sienien keskellä. Einon ristiäiskakku on kaksikerroksinen täytekakku jonka välissä on lakkahilloa ja tummasuklaamoussea. Päällys on suklaamassaa.
Mitä on kandeeraus?
Kandeerauksella säilötään poimittuja kukkia, lehtiä ja marjoja. Kandeerattavat asiat pestään hellästi, kuivataan tarkasti ja sen jälkeen kandeerataan. Kandeerauksessa käytetään arabikumia tai valkuaista. Itse käytin valkuaista. Käytin valkuaisena kaupasta valmiiksi purkitettua valkuaista, mutta myös se tuttu kananmunasta tuleva valkuainen toimii tottakai. Levitä huolellisesti pensselillä valkuaista lehden jokaiseen kohtaan. Tämän jälkeen ripottele extra hienoa sokeria päälle. Levitä tasaisesti joka puolelle lehteä. Nosta tämän jälkeen lehti kuivumaan leivinpaperille. Lehdet kannattaa kuivattaa vuorokauden yli ennen koristeluun käyttämistä. Lehtiä voi myös kuivata uunissa pienessä lämpötilassa, mutta tästä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Kandeeratut lehdet säilyvät noin viikon kuivassa säilytettynä.
Einon ristiäiskakku koostui näistä osista
Ristiäiskakun pohjaksi tuli 26 cm haljaisijaltaan oleva sokerikakkupohja. Pohja oli tehty 7 L munalla. Päälle tuli 18 cm halkaisijaltaan oleva sokerikakkupohja kolmella L munalla. Tarkoituksena oli tehdä kaakaoiset sokerikakkupohjat, mutta pieni oikosulku tuli tekemisen keskellä. Onneksi se ei haitannut!
Täytteenä on tummasuklaamoussea 2 kertainen määrä. Väliin hain torilta lakkoja, joista keitin lakkahilloa. Sokeria laitoin vähän vähemmän mitä normaaliin hilloon laitetaan. 530 grammaa marjoja laitoin 200 grammaa hillosokeria. En halunnut peittää yhtään enempää lakkojen makua mitä oli tarpeen. Jälkeenpäin mietittynä tekisin tämän kokoiseen kakkuun vähän enemmän lakkahilloa tai soseuttaisin marjat niin että saisin sen levitettyä tasaisemmin.
Einon ristiäiskakun päällystin Sattinan suklaamassalla, joka oli oikein hyvän makuista ja helposti kaulittavaa. Vaalensin sokerimassaa aavistuksen valkoisella sokerimassalla.
Ristiäiskakun kokoaminen ja koristeleminen
Kerroskakkuun on hyvä varata tukia joko putkesta mikä on suunniteltu kerroskakkuun, tai sitten hätäversiona grillitikkuja. Minulla oli vielä putkea pieni palanen jäljellä, joten leikkasin siitä kolme tukea jotka laitoin kakkuun kolmion muotoon. Näiden päälle nostin sitten pienemmän kerroksen. Laitoin vielä kummankin kerroksen alareunaan reunuksen, jolla peitin mahdolliset epätasaisuudet täytekakusta.
Koristeeksi valikoitui kärpässienet joihin laitoin kirjaimina nimen Eino. Muina koristeina oli kandeeratut pihjalanmarjanlehdet ja marjat. Sienet tein edellisenä iltana, koska tuoreeltaan sokerimassa painuu kasaan. Kärpässienten hatut olisivat painaneet jalat lyttyyn. Valkoiset pilkut tein painamalla pyöreällä tyllalla valkoisia pisteitä.