Suklaakakkupohja on mukavaa vaihtelua täytekakun pohjana. Olenkin kakkupohjana käyttänyt välillä porkkanakakkuakin, joka on ehkä lempparini. Alunperin resepti on Suklaapossun blogista, mutta ajattelin tehdä pohjasta omaan blogiini reseptin, kun sen verran usein sitä olen käyttänyt. Pohja on myös vähän matkalla muuttunut ja suurentunut alkuperäisestä.
Suklaakakkupohja
Suklaakakkupohja kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta se on helpompi leikata. Vetäytynyt kakkupohja ei murustu niin pahasti, mitä huoneenlämpöinen kakkupohja.
Reseptiä voi esimerkiksi puolittaa, niin saat korkean 20 cm vuokaan menevän pohjan.
Resepti ->
Ainekset
- 190 g voita
- 75 g tummaa suklaata
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 3 dl vettä
- 2,25 dl piimää, ranskankermaa, tai vaikka rahkaa
- 5 munaa
- 2,25 dl sokeria
- 2 dl fariinisokeria, tai jotain muuta tummaa sokeria
- 7 dl vehnäjauhoja
- 1,25 dl kaakaojauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 tl soodaa
- 2 tl vaniljasokeria
Ohje
- Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Sulata voi vesihauteessa tai mikrossa. Laita lämpimään voihin suklaa, anna suklaan sulaa ilman sekoittamista viiden minuutin ajan, sen jälkeen sekoita tasaiseksi.
- Sekoita astiassa öljy, vesi, piimä (tai muu), sokerit ja suklaa-voi yhteen. Vatkaa munat yksitellen joukkoon, niin että edellinen muna on vatkautunut kunnolla nesteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Sihtaa kuivat aineet nesteeseen pienissä osissa ja vatkaa sekaisin jokaisessa välissä. Vältä ylimääräistä vatkaamista, kun aineet ovat sekoittuneet yhteen, lopeta sekoittaminen heti.
- Kaada taikina vuokaan ja nosta uuniin. Paista suklaakakkupohjaa uunissa 50 - 75 minuuttia, tai kunnes tikkuun ei tartu suklaakakkua. Tarvittaessa peitä kakku paistoajan loppupuolella, jos se näyttää tummuvan. Suklaakakkupohja on tiivistä, joten ole tarkka että kakku on varmasti kypsä. Suosittelen kokeilemaan kakkua muutamalla tikulla. Tunnet myös tikkua painaessa, onko pohja tasaisen tuntuinen vai osuuko se "kovempaan" alaspäin mennessä, tällöin pohja on vielä raaka.
- Kun suklaakakkupohja on valmis, anna sen jäähtyä 5-10 minuuttia vuoassa ennen kumoamista ritilälle. Jos suklaakakkupohja on kohollaan paistopuolelta, älä kumoa kakkua "väärinpäin", kakku murenee helposti tuoreena. Anna pohjan jäähtyä ritilällä huoneenlämpöiseksi.
- Nosta suklaakakkupohja jääkaappiin vetäytymään ja täytä seuraavana päivänä. Suklaakakkupohjaa voi kaksikin päivää pitää jääkaapissa, ennen täyttöä mutta sitä useamman päivän säilyttämisen tekisin pakkasessa. Pakasta kakkupohja kokonaisena, leikkaa vasta sulanneena. Pohja sulaa 4-5 tunnissa leikkaus valmiiksi.
Suklaakakkupohjan oheen sopii täytteeksi esimerkiksi vaniljamousse, valko-, maito- tai tummasuklaamousse. Oheen voidaan laittaa esimerkiksi vadelmamousse tai mansikkamousse.