Reilun kaupan tuotteet ovat minunkin keittiössäni tuttuja. Resepteissä voi nähdä vilahtavan Reilun kaupan banaanin, vaniljan, erilaiset sokerit ja kahvin. Reilun kaupan avulla on helppo osallistua omalta osaltaan parantamaan viljelijöiden toimeentuloa. Reilun kaupan yhteistyöviljelijöille maksetaan vähintään takuuhintaa, joka mahdollistaa viljelijän parantamaan perheensä ja yhteisönsä hyvinvointia. Viljelijä voi luottaa saavansa hintatakuun verran korvausta työstään. Reilu kauppa on myös lanseerannut Reilun kaupan lisän, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi tehtäviin hankkeisiin. Hankkeiden kohteista päätetään demokraattisesti.
Reilu kauppa ottaa myös huomioon ympäristön hyvinvoinnin ja ilmastonmuutoksen; esimerkiksi kuljetukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan laivalla, eikä lentäen.
Harvoin osallistun erilaisiin keräyksiin, mutta Reilun kaupan brändin avulla on tullut tunne, että jo yhdellä ostoksella voi auttaa viljelijää saamaan reilun korvauksen työstään.
Meidän perheessä Reilun kaupan viikko lähti käyntiin kinuski-omenapullalla jota joimme Paulig Mundo -kahvin kanssa. Paulig Mundo -kahvissa käytetään luonnonmukaisesti viljeltyjä arabica-kahvipapuja. Kahvipavut tulevat Keski-Amerikasta. Kahvipavut tulevat suurimmaksi osaksi perheviljelmiltä, jotka hyötyvät erityisesti Reilun kaupan hintatakuusta. Kahvin viljelyssä kun ollaan sään armoilla, sadon taso voi vaihdella radikaalisti jopa vuosittain.
Reilu kinuski-omenapulla Paulig Mundo -kahvin seuraksi
Ainesosat pullaa varten:
4 1/2 tl kuivahiivaa
1,2 dl lämmintä maitoa
3 kananmunaa
2 tl sokeria hiivan kanssa
100 grammaa sokeria
1 1/2 tl suolaa
570 g vehnäjauhoja
113 g suolatonta voita, sulatettuna
Täyte:
120 g fariinisokeria
120 g sokeria
1 rkl kanelia
180 g voita, sulatettuna
4 omenaa ohuina viipaleina
Kinuskikuorrute:
55 g suolatonta voita
100 g fariinisokeria
ripaus suolaa
40 g kuohukermaa
1 tl vaniljaa
100 g tomusokeria
Alleviivatut tuotteet ovat saatavilla Reilun kaupan tuotteina!
Ohje pullien tekoon
Yhdistä 2 tl sokeria, kädenlämpöinen maito ja kuivahiiva astiaan. Anna seistä astiassa viitisen minuuttia niin, että hiiva käynnistyy ja maito muuttuu piimämäiseksi.
Sekoita munat, loput sokerista ja suola yhteen erillisessä astiassa. Sekoita maito-hiivaseos joukkoon ja sekoita yhteen. Sekoita joukkoon 1 dl jauhoja ja sekoita niin kauan, että taikinan alku on tasaista. Lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita loput jauhot mukaan vähän kerrallaan niin, että pullataikina alkaa muodostua. Taikina on raskaampaa kuin normaali pullataikina, mutta sen kuuluu jäädä vähän löysäksi – niin, että juuri irtoaa käsistä.
Anna taikina nousta lämpimässä kaksinkertaiseksi. Nouseminen kestää noin tunnin.
Odotellessa pullataikinan nousua, voit tehdä täytteen
Yhdistä sokerit ja kaneli yhteen. Sulata voi ja kaada se sokereiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Pilko omenat ohuiksi viipaleiksi, noin puolikuun muotoisiksi palasiksi.
Kun pullataikina on kohonnut, ripottele leivonta-alustalle jauhoja. Rasvaa noin lasagnevuoan kokoinen vuoka pullien paistoa varten. Voit myös käyttää esimerkiksi 24 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa.
Kauli taikina ohueksi suorakaiteenmuotoiseksi alueeksi. Levitä täytettä päälle ja leikkaa ohuita, noin 2 cm leveitä soiroja taikinasta. Laita taikinan päälle omenapalasia vähän sivuttain. Jätä alkuun tilaa niin, että pystyt rullaamaan pullan tiiviiksi keskeltä. Rullaa koko soiron matkalta ja nosta pulla pystyyn ja vuokaan. Tee näin loput taikinasta niin, että koko vuoka on täynnä. Pullien väliin on hyvä jättää pieni hajurako kohoamista varten.
Jätä pullat kohoamaan vuokaan noin tunniksi tai nosta pullat jääkaappiin. Voit myös paistaa pullat aamullakin. Jos paistat pullat vasta aamulla, anna vuoan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paistamista.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista pullavuokaa uunissa noin 20 minuuttia, riippuen pullien koosta. Kun pullat ruskettuvat kullanruskeiksi, ovat ne valmiita.
Odotellessa pullien paistumista, tee kinuski valmiiksi
Kinuski on hyvä kaataa lämpimien pullien päälle, jotta se levittyy tasaisesti.
Sulata kattilassa voi ja laita joukkoon sokeri ja suola. Anna kinuskin kiehua rauhallisesti noin viiden minuutin ajan. Varo polttamasta kinuskia; jos kinuskista nousee palaneen tuoksu, aloita alusta. Palaneen tuoksu nimittäin maistuu kinuskissa erittäin herkästi. Pyyhi kattilan reunoista reunoihin kiteytynyttä sokeria pois kostealla rätillä, sillä nämä kohdat yleensä tuovat palaneen maun kinuskiin.
Kun kinuski on kiehunut pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia, kaada joukkoon kuohukerma. Kuohukerman kuuluu olla rasvaista, ei kevytversioita tai vispikermaa. Ne käyttäytyvät tulikuuman kinuskin kanssa täysin eri tavalla kuin kuohukerma.
Nosta kinuski pois levyltä ja vatkaa kinuski tasaiseksi. Kaada joukkoon tomusokeri ja vatkaa voimakkaasti niin, että kinuski vaalenee ja on tasaista. Kun kinuski on valmista, kaada se samantien pullien päälle. Kinuski jähmettyy todella nopeasti.
Paulig Mundo -kahvi on uudistunut!
Olethan huomannut, että Paulig Mundo -kahvi paahdetaan nykyään Reilun kaupan luomupavuista? Kahvin paahtoaste on hieman tummempi mitä aikaisemmin, nyt se on paahtoaste 3. Huomasin itse tämän muutoksen, kun syyskuussa ostin uudistetun Mundo-paketin kaupasta. Eron vanhaan huomaa ja tämä paahtoaste sopii paremmin kotona käytettyyn vanhaan kahvipannuun. Kahvipannua käytettäessä on hyvä käyttää itse jauhettavia papuja, jotta kahvin saa jauhettua sopivan karheaksi.
Paulig laajentaa vastuusertifioitujen tuotteidensa valikoimaa
Yhteistyössä Reilu kauppa & Paulig.