Punajuuri mokkapalat saavat mehevyydensä punajuuresta. Punajuuri tuo samanlailla mehevyyden leivonnaiseen, mitä porkkana porkkanakakkuun. Punajuuren ihana väri näkyy myös leivonnaisessa, vaikka suklaa sen suurimmaksi osaksi peittää.
Tämän vuoden sadonjako alkaa olemaan jo loppusuoralla. Juureksien osalta tämän huomaa kaupan tarjonnasta. Saatavilla on paljon erilaisia juureksia ja vihanneksia todella edulliseen hintaan. Punajuurien kilohinta huitelee jossain kahden euron tietämillä, joten näistä punajuuri mokapaloista saa edullisesti sadonkorjuuhengen mukaisen leivonnaisen.
Punajuuri mokkapalat on nopea tehdä, eniten aikaa menee punajuuren raastamiseen, mutta sekin on nopeasti hoidettu. Punajuuren lisäämisellä mokkapaloihin saadaan ihanaa mehevyyttä. Punajuuri hukkuu joukkoon huomaamattomaksi mehevyydeksi.
Onko punajuuri mokkapalat sittenkin liian terveellisen kuuloinen resepti? Kokeile blogini yhtä suosituinta reseptiä, Omar paloja.
Punajuuri mokkapalat
Käytin reseptissä spelt vehnäjauhoja, kun näitä oli jäänyt pussin pohjalle juuri sopivasti. Voit myös haluttaessa ainakin osittain käyttää täysjyväjauhoja. Täysjyväjauhoilla voi korvata ainakin 1/3 osan jauhomäärästä. Suklaaksi valitsin 54% tumman leivontasuklaan. Olen testannut reseptin myös käyttämällä Fazerin tummaa suklaata, joten se sopii myös haluttaessa tähän reseptiin. Maitosuklaa on vähän liian makea suklaa tähän leivonnaiseen, joten sitä en yksistään käyttäisi, mutta esimerkiksi 2/3 osaa maitosuklaata ja 1/3 osa tummaa suklaata on hyvä sekoitussuhde.
Reseptistä riittää noin 20 palasta, riippuen miten suuria palasia leikkaat. Resepti tehdään 20 x 30 cm vuokaan, mutta halutattaessa reseptin voi helposti kertoa 1,5:llä ja näin tehdä suoraan syvään uunipeltiin.
Punajuuri mokkapalat resepti ->
Voit tehdä punajuuri mokkapalojen kuorrutteen myös perinteisellä mokkapalakuorrutteella. Tässä kuorrutteessa kahvi on vaihdettu espressojauheeseen, koska kahvia lisäämällä täytteestä tulisi liian löysää. Tässä kuorrutteessa on tarkoitus, että se jätetään täyteläiseksi ja pehmeäksi. Koristele mokkapalat perinteiseen tapaan nomparelleilla. Käytin itse tähden muotoisia nomparelleja joita tilasin viime kerran tilauksen mukana englannista. Ovat ihanan keltaisia, valitettavasti kuvat eivät anna oikeutta näille nomparelleille.
Ainekset
- 300 g punajuurta
- 150 g voita
- 100 g tummaa suklaata
- 3 kananmunaa
- 3 dl sokeria
- 4 dl spelt vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 100 g tummaa suklaata
- 25 g voita
- 100 g mascarbonejuustoa
- 1-2 dl tomusokeria
- 2 tl espressojauhetta
Ohje
- Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Paloittele voi ja suklaa vesihauteen päälle astiaan. Kuumenna kunnes voi ja suklaa on sulanneet yhteen. Jätä hetkeksi jäähtymään.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vähän jäähtynyt suklaaseos.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos ja punajuuriraaste taikinan joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääntele myös reunoille jäänyt taikina mukaan taikinaan.
- Vuoraa leivinpaperilla uunivuoka, kooltaan 20 cm x 30 cm. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tarvittaessa tikulla. Nosta jäähtymään.
- Paloittele suklaa ja voi kulhoon ja sulata vesihauteessa. Anna suklaan jäähtyä hetken aikaan. Lisää joukkoon mascarbone ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Sekoita joukkoon sokeria sen verran, kun tuntuu sopivalta. Maksimissaan tuon 2 dl, muuten täytteestä tulee liian jämäkkää. Mausta kuorrute espressojauheella Kaada kuorrute kakkulevyn päälle ja leikkaa annospalasiksi.
Nämä mokkapalat säilyvät jääkaapissa säilytettynä kolmekin päivää. Nosta tarjoiltavat mokkapalat huoneenlämpöön hetki ennen syöntiä. Päällä oleva suklaa lämpenee näin mukavammin syötäväksi. Haluttaessa mokkapalat kestävät myös pakastuksen. Suosittelen leikkaamaan mokkapalat annospalasiksi ennen pakastusta. Sulavat näin nopeammin tarjoiltavaksi.
Enpä olekaan ennen käyttänyt punajuurta leipomiseen. Sen verran kiinnostava resepti, että otin talteen 🙂
Kiitos viestistä. Suosittelen ehdottomasti testaamaan 🙂 Punajuuri on kuitenkin vähän tuntemattomampi raaka-aine leivonnassa 🙂
Näyttää ja kuulostaa ihan superhyvältä!
Meillä lapsia on tosi vaikea saada syömään kasviksi, mutta rakastavat mokkapaloja. Tämä menee tänään testiin, josko vaikka tällä tavalla saisi vähän huijattua syömään kasviksia. 🙂 Muuten ohje vaikuttaa helpolta, mutta mitä tuolle espressojauheelle pitäisi tehdä? Normaalistihan mokkapalojen kuorrutteeseen laitetaan kahvia. Tehdäänkö tässäkin tuosta jauheesta kahvi vai pistetäänkö vain jauheena antamaan makua?
Moikka, kiitos viestistä! Muokaampa vähän ohjetta, että tulee selkeämmäksi espressojauheen osalta. Eli tosiaan tässä ohjeessa laitoin kahvin jauheena. Kahvina jos itsessään laittaa tähän täytteeseen tulee siitä liian löysää. Toki tähän punajuurikakkuun voi tehdä kuorrutteen vastaavasti mitä mokkapaloihin.
Kiitos viestistä! Tämä on hyvää! Tein näitä töihin kahdesti pellillisen ja nopeasti katosivat tarjoilualustalta 🙂
Ihanan kuuloinen resepti. Ja tuo punajuuri onkin kokeilelematta vielä leivonnaisissa, täytyy kyllä testata.
Mokkapalat, nuo lapsuuden ikiherkut! En ole tainnut mokkapaloja syödä ainakaan 10 vuoteen. Kiva päivitetty resepti!
Kiitos kommentista, jään odottamaan sinun versioitasi punajuuri leivonnaisesta.
Kiitos ihanasta kommentista. Kannattaa ehdottomasti tehdä mokkapaloja. Joko niitä alkuperäisiä tai näitä…
Kyllä! Punajuuret on niin iahnia varsinkin suklaisissa leivonnaisissa.
Suklaa ja punajuuri toimivat todella hyvin yhteen, kyllä.
Maistuiko punajuuri leivonnaisessa? Kerran kokeilin, ja muksut kommentoivat punajuuren makua. Nyt ajattelin kokeilla toista reseptiä, jossa punajuuret kypsennetään etukäteen. Josko se sitten auttaisi maun häivyttämiseen? Tiedä häntä. Katsotaan, miten käy.
Minun mielestäni ei maistu. Muutamat töissä maistaneetkaan eivät tienneet mitä mokkapalat olivat syöneet. Tumma suklaa on sen verran vahvaa, että uskon sen peittävän maun. Punajuuri tuo lähinnä vastaavan mehevyyden, mitä esimerkiksi porkkana porkkanakakkuun.
Onpa hauska idea tehdä punajuuri-mokkapaloja! joskus yritin leipoa jotain suklaasta ja punajuuresta, muistan etten oikein onnistunut, mutta mokkapalat on hallussa kyllä ja olisipa hauska seurata huomaisiko esim. apukokki syövänsä punajuurisia mokkapaloja 😀
Mulla on blogissa myös red velvet cake punajuurella, siinäkin punajuuri hukkuu joukkoon ihan huomaaamattomasti.
Ihanan mehevän näköistä! Pitäisi itsekin kokeilla punajuurta leivonnaisissa, ihan jo sen antaman värin vuoksi.
Punajuuri ei tuo tähän leivonnaiseen kun ihan pienen vivahteen, kun tarkkaa katsoo 🙂
Punajuuri ja suklaa tai melkein mikä vaan, on hyvää! Mokkapalat ja punajuuri vielä parempaa. Kasvikset mehevöittävät mokkapaloja mukavasti.
Näin on! Kakkupohjaankin voi upottaa helposti jonkun juureksen antamaan mehevyyttä.
Ei näytä ollenkaan liian “terveelliseltä”. 😉 Herkulliselta näyttää!
Terveellisyys on hyvin piilotettu spelt jauhojen ja punajuurten muodossa 🙂
Näyttää ihan supermehevältä! NAM!
Kiitos viestistä, sitä se kyllä oli 🙂
Punajuuri on suklaaleivonnassa taikajuttu. Se ikäänkuin jatkaa suklaan makua. Tämä näyttää hullun hyvältä!
Olipa hyvin sanottu, se todentotta jatkaa suklaan makua mehevämmäksi. Kiitos kommentista!
No oho. Just kokeilin kurpitsaa mehevöittämään leivonnaista, täytyykin kokeilla punajuuri!
Minulla on kurpitsan kokeilu jäänyt ihan tekemättä vielä. Pitääkin katsoa sinun blogistasi, miten kurpitsa toimi leivonnaisessa.
Punajuuri ja suklaa ovat kyllä mahtava yhdistelmä! Oliskin korkea aika tehdä taas jotain tällaista – olen tainnut tehdä aiemmin vain suklaa-punajuurikakkua 🙂
Just samanoloinen suunnitelma, mutta vähän eri kuorrutteella. Varmasti ihanan makuista herkkua 🙂
Toisena reseptinä blogissa minulla on punajuuri red velvet kakku, sitäkin reseptiä kannattaa katsoa.
Täytyy tulla katsomaan sinun versioitasi punajuurisuklaakakusta, jahka blogissa näkyy 🙂
Ooh! Tämä sai taas haaveilemaan punajuuri-suklaa herkuista. Olen joskus tehnyt punajuuri-suklaakakun ja nyt en enää ollenkaan muista miksi ihmeessä se jäikään yhteen kertaan.. Tämä sinun mokkapalasi olisi täydellinen syystarjottava!
http://liemessa.blogspot.fi/2012/10/punajuuri-suklaakakku.html
Punajuurta tulee kyllä harvoin ostettua kaupasta, mutta saan omat punajuureni omalta pellolta, joten sen takia niitä tulee helpommin käytettyä 🙂
Yllättävän vähän toi punajuuren väri näkyy?!
Onpas mehevän näköiset palat. Ja ihanat syksyiset kuvat. Täytyy itsekin taas leipaista jotain punajuuresta.
Voi nam! Rakastan punajuurta ja mokkapaloja. Tämä täytyy kyllä testata 🙂
Oi mahotonta! Suunnittelin sadon viimeisille punajuurille kyllä ihan muuta käyttöä, mutta saattaa olla, että lipsahtaa mokkapalojen puolelle.
Punajuuren väri hukkuu aika hyvin suklaaseen. Vaaleamman maitosuklaan kanssa punajuuri näkyisi paremmin.
Odotan sulla jotain sokeritonta versioita 🙂
Suosittelen testaamaan!
Kannattaa kyllä jokin kakku leipoa 🙂