kategoriassa Foodlover

Mökkielämän kruunaa lämmin pataleipä. Olen nyt viikon verran ollut mökillä Levillä ja kuin tilauksesta ennen matkaa törmäsin pataleivän kuviin Prinsessankeittiö -blogissa. Pataleivän teko jäi kytemään mieleen, mutta en ollut aivan varma onko meillä mökillä edes pataa olemassa. Mökille saavuttaessa tarkistin padan saatavuuden ja sellainen löytyikin meidän töisestä mökistä. Pataleivän ohjeen otin Hesarin ruokatorstai lehdestä.

Pataleivän ihanuus on siinä, että se on äärimmäisen helppo tehdä. Taikinaa ei vaivata ollenkaan. Aineksiin voi laittaa leseinä, siemeninä ja jauhoina melkeimpä mitä vain mökin kaapeista sattuu löytämään. Pataleivän taikinan voi tehdä edellisenä iltana kohoamaan ja sitten aamulla paistaa.

Pataleipä

pataleipä-3

 

Ohjeesta tulee yksi pieni leipä, josta riittää noin kuudelle herkuttelijalle.

6 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnälesettä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
4 dl vettä

Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva yheen isoon kulhoon, niin että taikina voi myös kohota samassa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada kuivien aineiden päälle. Sekoita nopeasti taikina tasaiseksi, vältä vaivaamista.

Laita kulho liinan alle ja koko komeus muovipussiin kohoamaan. Kohota taikinaa 12 tuntia, tai vaikkapa 17 tuntia mitä itse kohotin.

Kohotuksen jälkeen on leivonnan aika. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja taputtele neliön muotoiseksi. Käännä taikina alareunasta ylöspäin, kolmeen osaan. Käännä taikina oikelta vasemmalle, kolmeen osaan. Niin että lopputulos on epätasainen kuutio. Taputtele leipä tasaiseksi ja jätä kohoamaan 30 minuutiksi liinan alle.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja nosta pata lämpiämään uuniin. Kun uuni ja pata on lämmin ja leipä kohonnut, nosta se pataan ja laita uuniin 30 minuutiksi, niin että padan kansi on päällä. Nosta kansi pois ja jatka leivän paistamista vielä noin 15 minuuttia. Testaa leivän kypsyyttä lihamittarilla. Leivän sisälämpötila kuuluu olla noin 97 astetta, silloin leipä on kypsää.

Jos leipä ei ole vielä kypsä, kun olet sitä kansi päällä kypsyttänyt 15 minuutin ajan, laita kansi takaisin päälle ja anna leivän kypsyä vielä tovi uunissa.

Kun pataleipä on kypsä. Nosta pata pois uunista, ota leipä pois padasta ja anna jäähytä. Syö ensimmäiset palaset lämpimästä pataleivästä tuoreen voi kanssa. Pataleipä ei tarvitse mitään muuta seuraksi!

Pataleivän säilyttäminen

Olen kuullut että tuoreen leivän säilyttäminen on järkevin tehdä paperipussissa. Leivän kova kuori pitää leivän sisältä pehmeänä. Jos leivän laittaa muovipussiin, kuorikin pehmenee ja koko leipä on tasaista kuivaa känttyä.

Laitoin oman leivän liinaan ja paperipussiin. Seuraavana päivänä leikkasin siitä pienen palan pois ja sisältä paljastui pehmeä leipä! Eli taktiikkani toimii.

Onko teillä lukiat muita ideoita tuoreen leivän säilyttämiseen?

pataleipä-4

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä