Napolitan moussekakku, tutummin Naepolitan kakku ei alkuperäiseltä nimeltään taivu oikein suomalaiseen suuhun. Kakun tunnusmerkit ovat suklainen, vadelmainen ja vaniljainen kakkukerros.
Napolitan moussekakku sai pohjakseen vesihauteessa tehdyn brownie-pohjan. Seuraavaksi kerrokseksi tehtiin suklaamoussea tummasta suklaasta. Kolmanneksi vadelmamoussea ja päälle vaniljamoussea.
Alkujaan Napolitan jäätelö, jossa on kolmea eri makua lähti Italiasta. Australialaiset tekivät Wikipedian mukaan ensimmäisen kerran nämä kolme makua kakkuun.
Napolitan Moussekakku isänpäiväkakkuna
Napolitan moussekakku sai pohjakseen vesihauteessa tehdyn brownie-pohjan. Vesihauteessa tehdessä pohja jää pehmeäksi jokapaikasta. Yleensä brownie jää vähän kovemmaksi reunoilta ja moussekakun pohjana se tarkoittaisi, että pohjaa pitää leikata veitsellä, jotta siitä palasia saa tasaisesti.
Suklaamoussen taas voi tehdä tummasta suklaasta tai maitosuklaasta. Jos käytät maitosuklaata, laita yksi liivate enemmän.
Vadelmamousse voi myös olla esimerkiksi mansikkamousse, jos vadelmat eivät ole se juttu itselle. Laitoin täytteeseen vielä vadelmia sattumiksi.
Vaniljamousse voi myös olla vain valkosuklaamoussekin, jos vanilja ei ole mieleinen maku.
Jos haluat näyttävämmän kakun, nosta kokoa esimerkiksi 20%:lla, kertomalla kaikki ainesosat 1,20 x Resepti taipuu myös 22 cm tehtävään vuokaan, jos haluat siitä matalamman.
Ainekset
- 75 g jauhoja
- 60 g kaakaojauhoa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 90 g voita
- 175 g sokeria
- 2 pientä munaa
- 1,5 tl vaniljaesanssia
- 200 g tummaa suklaata
- 340 g kermaa
- 1 liivate
- maitoa
- 120 g vadelmia
- 160 g vadelmatuorejuustoa
- 40 g valkosuklaata
- 240 g kermaa
- suolaa
- 2,5 liivatetta
- vettä
- vaaleanpunaista väriä
- 160 g valkosuklaata
- 160 g vaniljatuorejuustoa
- 220 g kermaa
- suolaa
- 2 liivatetta
- 2 tl vaniljaesanssia
- 110 g tummaa suklaata
- 110 g kermaa
Ohje
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita 20 cm vuokaan leivinpaperi pohjalle ja tarvittaessa reunoille.
- Sekoita yhteen jauhot, kaakaojauho, suola ja leivinjauhe.
- Sulata voi ja sekoita joukkoon sokeri, niin että sulaa, eikä ole enää niin kiteistä. Älä päästä seosta kiehumaan.
- Nosta voi-sokeriseos liedeltä ja anna jäähtyä. Kun seos on haaleaa, sekoita joukkoon munat yksitellen niin että muna on sekoittunut kunnolla sekaisin.
- Sekoita joukkoon vanilja. Sekoita lopuksi spatulan avulla jauhot joukkoon.
- Kaada taikina vuokaan ja nosta se isomman vuoan sisälle. Laita vuokien väliin kuumaa vettä, niin saat paistettua pohjan vesihauteessa.
- Paista 35-40 minuuttia, niin että tikulla testaten pohja on vähän vielä kostea. Paistoaika voi olla myös enemmän, seuraa sitä 35 minuutin jälkeen.
- Anna browniekakkupohjan jäähtyä kokonaan ennen moussen tekoa. Voit tehdä brownie-pohjan esimerkiksi edellisenä päivänä valmiiksi.
- Nosta kakkupohja tarjoilualustalle ja laita ympärille joko irtopohjavuoka tai reunuskalvo. Reunalla tulee olla korkeutta vähintään 8 cm.
- Lämmitä 150 grammaa kermaa ja sekoita siihen suklaa. Anna suklaan sulaa rauhassa ja sekoita se tasaiseksi. Jätä suklaakerma jäähtymään muun täytteen teon ajaksi.
- Laita liivate likoamaan veteen ja sen liottua liota se esimerkiksi tilkaan maitoa. Kääntele liivate suklaamoussen joukkoon.
- Vatkaa loput kermasta vaahdoksi ja kääntele kerma ja suklaakerma tasaiseksi mousseksi.
- Kaada suklaamousse browniepohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.
- Kun mousse alkaa jähmettymään (voit kiirehtiä sitä pakastimessa haluttaessa) ala tekemään seuraavaa moussea.
- Soseuta 100 g vadelmia ja sihvilöi siemenet pois haluttaessa.
- Lämmitä vesihauteen päällä 60 g kermaa ja sulata siihen valkosuklaa. Anna suklaan hetken jäähtyä.
- Vatkaa vadelmapyreen joukkoon vadelmatuorejuusto
- Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kun liivatteet ovat lionneet. Kiehauta kupissa tilkka vettä ja sekoita liivatteet joukkoon. Kaada liivateseos vadelmasoseen joukkoon. Kääntele vadelmatuorejuustoseos valkosuklaan joukkoon.
- Vatkaa loput kermasta vaahdoksi ja lisää haluttaessa vähän vaaleanpunaista väriä joukkoon. Kääntele kerma tasaiseksi moussen joukkoon.
- Kaada vadelmamoussekerros suklaamoussen päälle. Kaada mousse aluksi reunoille ja sitten keskelle.
- Nousta mousse kylmään vetäytymään ennen vaniljamoussen tekoa.
- Lämmitä vesihauteessa 100 grammaa kermaa ja sulata siihen valkosuklaa.
- Nosta valkosuklaa jäähtymään ja vatkaa odottaessa loput kermasta vaahdoksi
- Vatkaa tuorejuusto valkosuklaan sekaan.
- Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kun liivatteet ovat lionneet. Kiehauta kupissa tilkka vettä ja sekoita liivatteet valkosuklaamoussen joukkoon.
- Lisää vaniljaesanssi joukkoon.
- Kääntele kermat mousseen
- Kaada mousse vadelmamoussen päälle.
- Kun kakku on vetäytynyt kunnolla, esimerkiksi yön yli jääkaapissa, tee ganache.
- Lämmitä kerma vesihauteessa ja sekoita joukkoon suklaa.
- Anna suklaan sulaa kermaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada vähän jäähtynyt ganache kakun päälle. Kaada lusikalla kakun reunalle ja työnnä suklaa yli reunan. Kun reunat ovat koristeltu, kaada loput keskelle kakkua.
Napolitan moussekakku sai koristelukseen aika yksinkertaisen setin. Suklaaganachen päälle laitoin vadelmia, suklaakarkkeja, valkoisia ja vaaleanpunaisia karkkeja ja erilaisia nomparelleja. Erilaisten nomparellien joukossa oli “poksukarkkeja”, joita ostin englannista Morrison’s ruokakaupasta. Ne ovat siis niitä, mitkä poksuvat suussa.
Napolitan moussekakku säilyy jääkaapissa vaivatta muutaman päivän. Maku oikeastaan vain tasoittuu päivien saatossa. Kakun voi myös pakastaa, jos kakusta tulikin liian iso.
Blogista löydät useita moussekakkureseptejä.
Pysy mukana Tekila’s Bakeryn menossa seuraamalla Facebook, Instagram ja Pinterest sivuja!
Kokeilitko reseptiä? Käytä hastagia #tekilasbakery somessa, niin löydän sinut!