Leivoin pitkästä aikaa ison pullataikinan. Pullataikinan vaivaaminen on todella rentouttavaa ja palkitsevaa. Hyvin vaivatusta ja löysästä taikinasta tulee ihania pullia. Pullataikinan tuoksu on ihana, varsinkin kun siihen on juuri lisännyt kardemumman. Tein tällä kertaa normaalia isomman taikinan, koska halusin tehdä laskiaispullia ja ystävänpäivän sydänpuusteja. Onneksi teinkin ison taikinan, söin melkein 1/3 osan pullia omiin suihini. Sen verran koukuttava pullahimo minulla oli!
Laskiaispullat
Lue resepti ->
Maailman paras pullataikina
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1,5 rkl kardemummaa
1 muna
200 g voita
1,5 tl suolaa
12-14 dl vehnäjauhoja
Lämmitä täysmaito liedellä tai mikrossa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, sokerit, suola, kardemumma ja muna. Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Kun kaikki on yhdistyneet hyvin toisiinsa ala sekoittamaan joukkoon jauhoja desi kerrallaan. Vaivaa taikinaa samalla ja noin 9-10 dl kohdalla laita sula rasva joukkoon. Lisää vielä vähän jauhoja, mutta jätä taikina löysäksi. Niin että se irtoo vaivauskulhon reunoista ja juuri ja juuri käsistä. Jätä taikina kohoamaan noin 40-50 minuutiksi liinalla peitettynä.
Vaivaa pullataikina hetken aikaa pöydällä ja lisää tarvittaessa siihen jauhoja, niin että pystyt leipomaan siitä pullia.
Leikkaa taikian tasaisiksi palaksiksi. Pyöritä pullataikinasta ympyrä niin, että painat kädellä pöytää vasten ja pyörität taikinaa kämmenellä. Nosta pullat leivinpaperin päälle odottamaan voitelemista. Riko muna lasiin ja riko sen rakenne esimerkiksi haarukalla. Voitele laskiaispullat munalla ja laita haluttaessa päälle raesokeria.
Paista pullat noin 225 asteessa 10 minuuttia. Pullat ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita.
Laskiaispullat:
2 dl kuohukermaa
Vadelmahilloa tai mantelimassaa
Leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois ja leivitä alemmalle kerrokselle lusikallinen hilloa, tai palanen mantelimassaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota / levitä sitä pullalle. Nosta kansi päälle ja nauti kylmän maidon kanssa!
Paistoin itse puolet pullista kiertoilmalla ja sen kyllä huomaa! Pullat ovat ruskistuneet todella epätasaisesti.