Kerran kesään kuuluu tehdä britakakku. Viime vuonna mummolassa tein perinteisen britakakun ja nyt mietin, että voisin tuunata sitä vähän. Mummu osasi kertoa puutarhasta löytyvän paljon vadelmia, jotka ovat vielä todella maukkaita. Siitähän se ajatus sitten lähti. Britakakku sai pohjaansa ripauksen kaakaojauhetta antamaan väriä ja väliin laitoin maitosuklaamoussea, vadelmia ja mustikoita.
Muistatteko sellaisia muistoja lapsuudesta, kun juostiin metsässä ja törmättiin metsämansikoihin ja mustikoihin? Niitä oli sitten mukava pujottaa heinänkorteen helminauhaksi ja nautiskella sitten kaikki kerrallaan. Viristelin myös näitä muistoja ja tein koristeeksi marjanauhoja.
Kuningatar-britakakku
Kuningatar-britakakun pohja on tehty tutulla kaavalla. Levitä pellille leivinpaperi ja lämmitä uuni 175 asteeseen.
150 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa
Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
mantelilastuja
Erottele munat niin, että saat marenkia varten valkuaiset talteen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa erilliseen kulhoon jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe yhteen. Lisää voi-sokerivaahtoon jauhoja ja maitoa vuorotellen. Vältä ylimääräistä vatkausta. Levitä taikina tasaisesti pellille ja tee marenki.
Vatkaa valkuaisten rakenne rikki. Lisää sokeria vähän kerrallaan joukkoon ja vatkaa valkuaiset marengiksi. Kun valkuaisvaahto jää kuppiin, niin ettei se valu on se valmita. Levitä marenki pellille kakkupohjan päälle.
Levitä päälle mantelilastuja ja nosta uuniin noin 20-30 minuutiksi, niin että marenki on sopivan kauniin ruskea.
Maitosuklaamousse
200 g maitosuklaata
1,5 dl kuohukermaa
2 dl vispikermaa
Lämmitä kerma kuumaksi kattilassa, rouhi suklaa joukkoon ja anna sulata rauhassa muutaman minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi, lämmitä tarvittaessa hetki lisää että suklaa sulaa kokonaan. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa maitosuklaakerma vaahdoksi, sekoita joukkoon kerma ja vatkaa sekaisin ja koostumus sellaiseksi, ettei se pysyy juuri muodossa.
Kuningatar-britakakun kokoaminen
Leikkaa britakakkupohja neljään osaan. Laita ensimmäinen osa tarjoilualustalle. Kaada päälle kolmasosa täytteestä. Laita päälle marjoja, vadelmia ja mustikoita. Nosta seuraava britakakun palanen päälle ja jatka samoin, kunnes kakku on koottuna. Kokoa marjahelminauhat heinän avulla koristeeksi. Leikkaa ja nauti hyvässä seurassa, kahvin kanssa!
Näyttää täydelliseltä, varsinkin monen kerroksen kanssa!
Kiitos, täydellinen tämä melkein olikin 🙂