Omenasesonki vetelee viimeisiä Helsingissä. Ensimmäiset yöpakkaset saapuivat, joten viimeisetkin omenat ovat viimeistään nyt kerättävissä. Käytin näihin menamuffinsseihin Herttoniemen Ruokaosuuskunnasta ostettuja omenia. Olivatkin maukkaita omenia ihan sellaisenaan! Omenamuffinsseihin laitoin omenat pieneksi pilkottuna, kun muffinssit olivat minimuffinsseja. Isompina palasina muffinssit olisivat voineet tulla rumiksi, kun omenanpalaset olisivat kiehuneet ja räjähdelleet.
Omenamuffinssi resepti on alkujaan Annin Uunissa -blogin mustikkamuffinssireseptistä. Resepti on minun mielestäni erittäin hyvä ja idioottivarma. Ei voi mokata missään kohdassa!
Kinuski omenamuffinssit
Ohjeesta riittää joko 12 isoon tai 24 pieneen muffinssiin.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita muffinssivuokaan paperit valmiiksi.
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
100 g voita
1,5 dl uuniomena jugurttia (tai tavallista, tai jotain muuta maustettua jugurttia)
2 munaa
2-3 omenaa pieneksi pilkottuna
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita sulatettu voi, jugurtti ja munat keskenään toisessa kulhossa. Sekoita nesteet hyvin yhteen. Yhdistä joukkoon jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa turhaan. Kääntele omenapalaset joukkoon nuolijan avulla.
Täytä vuoat lähes täyteen, noin 4/5 osa vuokaa. Omasta kokemuksestani, taikina ei nouse niin paljoa että vuoan voisi jättää 1/3 osaa tyhjäksi.
Paista muffinsseja koosta riippuen noin 12-25 minuuttia uunissa. Kokeile kypsyyttä tikulla tarvittaessa.
Pursotettava kinuskikuorrute
2 dl vispikermaa
1/2 prk keitettyä kondensoitua maitoa
Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita kondensoitu maito joukkoon. Vatkaa tasaiseksi pursotusvalmiiksi kinuskikermaksi.
Vinkki! Voit käyttää loput kondensoidusta maidosta muffinssien sisään. Leikkaa lusikalla pieni reikä muffinssiin, kaada sisälle kinuskia, laita kansi päälle ja pursota päälle kinuskikermaa.
Sokerimassa lehdet
Sekoita keltaiseen sokerimassaan vähän oranssia, sekoita oranssiin massaan vähän keltaista. Ota pieni palanen punaista sokerimassaa esille, samoin ruskeaa jos haluat.
Sekoita massoje yhteen niin, että sinulla on möykyssä keltaista massaa, laita pieniä palasia eri värisiä massoje keltaisen massan ympärille. Kauli tasaiseksi, voit tarvittaessa kääntää kerran pari sokerimasssaa niin saat massan enemmän sekaisin. leikkaa muotilla lehtiä. Laita loppumassaan taas uusia palasia muita värejä, mitä uupuu. Jatka näin niin kauan kun sinulla on iso määrä erivärisiä syksyn lehtiä.
Muotteina käytin murattilehtimuottia, ruusunlehtimuottia kuvaamaan koivunlehteä ja tekemällä oikeasta vaahteranlehdestä leivinpaperiin mallin ja leikkaamalla sen avulla muutamia vaahteranlehtiä.