Donitsit uunissa valmistuvat niin nopeasti ja vaivatta, että on oikeastaan sääli että vasta nyt tein ensimmäisen kerran donitseja uunissa. Kuorrutin donitsit suklaa- ja kinuskikuorrutteilla.
Muutamat vuodet taaksepäin ovat näyttäneet, että donitsit, munkkirinkilät ja munkkipossut ovat ajatonta herkuttelua, enää ei tarvita vappua tai muuta juhlaa tehdäkseen donitseja. Ehkäpä överikakut ja pirtelöt ovat omana osanaan saaneet donitsit muuttumaan ajattomiksi herkuiksi. Sain joululahjaksi donitsipellin, mutta vasta nyt vappuna sain sitä ensimmäisen kerran käytettyä. Onneksi olin jo hommannut oman donitsipellin, nimittäin huhujen mukaan donitsipellit ovat loppuneet vähän jokaisesta kaupasta. Samanlaista hypeä on ilmassa mitä esimerkiksi oli salmiakkinesteen, mutti soossin ja nyhtöpossun ympärillä viime vuosina.
Donitsit uunissa, superhelppoa
Reseptissä valmistuvat donitsit uunissa niin vaivatta, että ihan itkettää sen helppous. Ohjeessa sekoitetaan vain asiat toisiinsa, eikä taikinaa saa sekoittaa yhtään enempää. Eli vain sekoitus, että kaikki ovat sekoittuneet yhteen ja taikina donitsipellin reikiin ja uuniin.
Donitsien resepti on Suklaapossun blogista, kannattaa käydä lukemassa sieltä vinkit myös! Kinuskikuorrutteen resepti on Mallaspullan blogista.
Ohje uunidonitseihin ja täytteisiin ->
Ainekset
- 0.5 dl öljyä
- 1.25 dl piimää
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 0.5 tl suolaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0.5 tl soodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 100 g voita sulana dippausta varten
- Kuorrute:
- 0,5 dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- 50 g voita
- 0,5 tl vaniljasokeria
- 1,75 dl tomusokeria
- 60 g tummaa suklaata
- 40 g maitosuklaata
- 1,5 tl öljyä
Ohje
- Sekoita öljy, piimä, kananmuna ja sokeri yhteen vatkaimella. Voit käyttää käsivatkainta tai sähköistä. Sekoita kuivat aineet yhteen ja yhdistä ne nesteisiin, niin että kaikki vain sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa. Voitele donitsipelti vuokasprayllä tai öljyllä. Pursota taikinaa noin puoleen väliin, taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi uunissa.
- Paista donitseja noin 6-7 minuuttia 200 asteessa. Kun paistoaika on täynnä, kokeile donitsia. Sen pitää olla pehmeä mutta pinnan vähän olla kimmoisa, ettei jää sormenjäljeä donitsiin. Nosta donitsit uunista ja dippaa ne lämpimänä (voit antaa hetken jäähtyä, etteivät ole tulikuumia) sulaan voihin.
- Sekoita kaikki muut aineet paitsi tomu ja vaniljasokeri kattillaan. Lämmitä kinuski ja kun sokeri on sulannut ja alkaa kiehumaan anna kinuskin kiehua minuutin verran kuohuen. Sammuta levy, sihtaa sokerit joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Dippaa donitsit kinuskiin ja jätä jäähtymään. Täytteestä riittää noin 12 donitsiin kinuskikuorrute, mutta täytettä ei kannata tehdä pienempää määrää.
- Sulata suklaat vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita sulaan suklaaseen öljy, sekoita tasaiseksi. Dippaa donitsit suklaaseen ja koristele nomparellein. Täytteestä riittää noin 6-8 donitsiin suklaakuorrute.
Vinkkejä donitsien tekoon
! Donitsit kannattaa tehdä tarjoilupäivänä, ovat näin parhaimmillaan. Donitsien tekoon esimerkiksi vain yhden kuorrutteen kanssa, menee noin 30-40 minuuttia, eli valmistuvat älyttömän nopeasti syöntikuntoon.
! Dippaa donitsien tasaisempi puoli kuorrutteeseen, näin saat tasaisemman täytteen. Jos donitsin kuorrutteeseen tulee ilmareikiä, dippaa donitsi uudestaan täytteeseen tai peitä rei’ät nomparellein.
! Donitsit voi koristella nomparellein, suklaaviivoin, kuivatuilla marjoilla, pähkinöillä ja ties millä. Ei ole oikeaa eikä väärää vaihtoehtoa.
! Donitsit taipuvat myös gluteenittomiksi, vaihtamalla jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
! Donitsit uunissa ovat sen verran helppo tehdä, että ne voi esimerkiksi tehdä lapsien kanssa yhdessä. Donitsien dippaus kuorrutteeseen ja koristelu on mukavaa puuhaa.
! Kinuskikuorrutteen päälle voi trendikkäästi laittaa suolahippuja, suolakinuskidonitsit ovat uusin trendi!
! Muistatko pomadatäytteen? sen mitä on berliinimunkeissa. Siihen on myös resepti blogissani. Pomadatäytteessä on se hienous, että kun sitä tekee isomman satsin voi sitä säilyttää jääkaapissa tuleviin donitsikertoihin.
Pysy mukana Tekila’s Bakeryn menossa seuraamalla Facebook, Instagram ja Pinterest sivuja!
Onko tuo voisulaan dippaus pakollinen, muutenkin niin makiaa tuon täytteen kanssa, niin jäin miettimään, että mihin se tarvitaan se voisula?
Hei! Ei ole pakollista, mutta jos tahtoo saada se friteeratun rasvaisen maun mikä tulee perinteisellä tavalla niin sitten pitää dipata 🙂