Gluteeniton kuorrutettu raparperikakku tehtiin Kaupunkilaisten oman pellon sadon raparpereista. Kakku on vaivaton tehdä ja maistuu muutaman päivän vanhana vielä paremmalta, mitä tuoreeltaan.
Kuorrutettu raparperikakku on gluteeniton ja laktoositon nopeasti tehtävä kakku, jonka voi säilyttää kaapissa muutaman päivän maustumassa. Resepti on siitä hyvä, että kakun saa silti tehtyä nopeasti tarjoiltavaksi tai vaikkapa koristeltua juhlapöytään sopivaksi.
Alunperin resepti on K-ruoka nettisivuilta, mutta kuten saattaa arvata tämäkin resepti vähän muuttui lennossa.
Gluteeniton kuorrutetta raparperikakku
Gluteeniton raparperikakku sai alkunsa sadonjaosta. Käyn hakemassa joka toinen viikko sadonjaon Omalta Pellolta ja tällä kertaa maa-artisokkien, sipuleiden, salaattien ja retiisien ohessa oli sopivan kokoinen nippu ohkasia raparpereja. Ohkaiset raparperit ovat parhaita kakkuun laitettavaksi, joten eikun tuumasta toimeen.
Kuorrutettu raparperikakku resepti
Tein ajatuksella jo suoraan gluteenittoman kakun ja sen mukaan lähdin hakemaan reseptejä internetistä. Ajatuksissani oli, että gluteeniton kakku ei välttämättä pysy niin hyvin kasassa, mitä normaaleista jauhoista tehty pysyy mutta yllätyinkin kovin miten hyvin kakku pysyi muodossa ja kohosikin vain kohtuullisen verran uunissa. Gluteenittomiin jauhoihin kun lisätään nostatusaineita, joten arvelin että tämä kohoisi ihan muodottomaksi ja päälle laitetulla tuorejuustolla lähinnä pelastettaisiin kakun ulkonäkö.
Ainekset
- 150 g voita
- 1/2 dl maitoa
- 3 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl leivinjauhetta (laita 2 tl, jos jauhoissa ei ole nostatusaineita)
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl kardemummaa
- 200 g raparperin paloja
- 200 g appelsiinituorejuustoa (tai jotain muuta
- 1/2 dl fariinisokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Ohje
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuorruta 24 cm vuoka leivinpaperilla ja tarvittaessa rasvaa vuoan reunat.
- Sulata voi kattilassa ja sekoita maito joukkoon. Jätä syrjään.
- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Kaada munavaahtoon sulanut voi.
- Sihtaa kuivat aineet keskenään yhteen ja kääntele ne parissa osassa nesteeseen.
- Kaada taikina vuokaan ja kaada taikinaan palasiksi leikatut raparperit.
- Paista kakkua noin 30-45 minuuttia uunissa, riippuen uunin tehosta. Kun tikku tulee ulos kakusta puhtaana, on kakku valmis.
- Anna raparperikakun jäähtyä hetki vuoassa ennen nostoa ritilälle.
- Anna jäähtyä ennen kuorrutusta
- Vatkaa aineet yhteen ja levitä kakun päälle.
Kuorrutin raparperikakun appelsiinituorejuustolla, kun sellainen paketit oli jääkaapissa odottamassa käyttöään. Raparperikakun kanssa sopii kyllä oikeastaan mikä vain tuorejuusto aina maustamattomasta, vaniljaan ja kinuskiin. Nykyään kun Valiolta on tullut aika monta erilaista maustettua tuorejuustoa niin on valikoimaa mistä valita. Joskus muutama vuosi sitten kun oli saatavilla lähinnä vain suolaiseen leivontaan sopivia taivastelin New Yorkissa ollessani Philadelphia tuorejuustohyllyä. Siellä oli kaikki mahdottomimmatkin makuyhdistelmät saatavilla tuorejuustoina.
Tässä kakussa on ehkä parhainta se, että tuoreena syötäessä raparperit ovat mukavan kirpeitä. Niihin kun ei laiteta erikseen mitään sokeria. Vähensin myös alkuperäisestä reseptistä desin sokeria, kolme desiä kun minun mielestäni on paljon tämän kokoiseen kakkuun.
Pari päivää vanhana söin kakkua jousiammuntatreenien jälkeen ja silloin raparperit olivat taas maustuneet ihanan pehmeiksi kakun syövereissä. Maultaan aivan eri kakku, mitä tuoreeltaan!
Oletko kokeillut raparperituorejuustokakkua? Sen resepti on myös blogissa, kannattaa kokeilla!
Kokeilitko reseptiä? Käytä hastagia #tekilasbakery somessa, niin löydän sinut!
Pysy mukana Tekila’s Bakeryn menossa seuraamalla Facebook, Instagram ja Pinterest sivuja!