Raparperit on olleet jo tovin parhaimmillaan ainakin täällä Helsingissä. Olen saanut muutamaan otteeseen Herttoniemen ruokaosuuskunnan Omalta pellolta raparpereita. Raparperit ovat olleet ihanan makuisia, jo raakanakin ja erittäin napakoita. Eivät lötsähtäneet edes parissa päivässä jääkaapissa.
Pakko tunnustaa, en ole koskaan ennen tehnyt perinteistä raparperipiirakkaa. Olen kyllä useasti syönyt, kun meillä töissä käy välillä työkaverin äiti tuomassa kahvipöytään leivonnaisia.
Kerrankin seurasin reseptiä orjallisesti, kiitos Liian hyvää blogin selkeän ohjeen. Raparperikausi on vielä alkumetreissä, joten uskoisin tekeväni tätä vielä kertaalleen tänäkin vuonna! Ehkäpä tällä kertaa teen mukaan vaniljakastiketta.
Perinteinen raparperipiirakka
Taikinasta riittää isolle pellille, jos pelti on on jostain syystä kapea, kannattaa osa laittaa toiseen peltiin.
Lämmitä normaali uuni 200 asteeseen.
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
5,25 dl maitoa
2 isoa munaa
150 g voita
1 litra raparpereja
Pilko raparperit pieniksi, noin 0,5 cl paksuiksi palasiksi.
Sulata voi mikrossa tai liedellä. Mittaa kuivat aineet isoon kuppiin ja sekoita yhteen. Kaada joukkoon maito, munat ja voi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Sekoita 2/3 osaa raparperia joukkoon ja kääntele tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperin päälle ja pellille. Ripottele päälle loput raparperit ja halutessa vielä ripaus sokeria, esimerkiksi fariinisokeri tuo oman lisämaun perinteiselle raparperipiirakalle.
Paista 200-asteessa noin 35-40 minuuttia, kun pinta on kauniin ruskea nosta piirakka pois uunista. Jos piirakka on todella paksu, kannattaa pitää loput aikaa alalämmöllä, jotta piirakka on varmasti kauttaaltaan kypsä.
Nauti raparperipiirakka lämpimänä, kylmänä, sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen kanssa. Se on hyvää ihan kaikissa muodoissa!