kategoriassa Foodlover, Juhlat, Leivonta

Ilmavat donitsit resepti mukailee Krispy Kremen donitsireseptiä. Donitsit ovat ilmavia ja maistuvia. Kuorrutukseksi valikoitui pomada, vaahterasiirappi ja kinuskikuorrutus.

Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten lähdin New Yorkiin ja tein muutamia classisia New York herkkuja, jotta osasin valmistautua matkaa varten oikein. Lueskelin ennen matkaa useammat erilaiset New York bloggaukset, jotta saimme matkastamme kaiken irti. Blogistani löydätkin esimerkiksi New Yorkin shoppailuista, NHL matsista ja muista nähtävyyksistä omat blogviestit.

Ilmavat donitsit

Useammat donitsit mitä olen ennen syönyt ovat olleet tiiviämpiä ja makeampia. Tällä kertaa taikina on ilmavaa ja ohutta. Näistä donitseista tulee ennemmin mieleen “köyhän miehen” cronitsit. Ovat sen verran ilmavia ja kevyitä. Taikinassa itsessään ei myöskään ole sokeria. Sokeri joka lisätään hiivan kanssa palaa käymisprosessissa, joten se ei tuo makeutta donitsiin. Välttämättä donitsit eivät lisäsokeria kaipaa, kun kuorrutteessa sitä tulee yli tarpeiden. Silti veikkaisin, että itse taikinaan kuuluu jonkunlainen makeus. Seuraavalla kerralla reseptiä etsiessä otan tämän huomioon.

donitsit

Lue Ilmavien donitsien resepti ja kuorrutevaihtoehdot ->

IMG_6448

Ilmavien donitsien resepti

240 ml lämmintä maitoa
70 g sokeria
7 g kuivaa hiivaa
2 isoa munaa, kevyesti vatkattuna
190 g sulatettua voita ei tulikuumaa, juuri sulanutta
1 rkl vaniljaa
520 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
Öljyä, paistamiseen

Lisää sokeri lämpimään maitoon, ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää hiiva, ja anna seisoa noin 10 minuuttia. Hiiva alkaa käymään sokerin ja lämpimän maidon kanssa.

Yhdistä munat voi ja vanilja vatkauskulhoon. Sekoita keski nopeudella taikinakoukun avulla kunnes ovat hyvin yhdistyneet. Kun 10 minuuttia on kulunut hiivan nousemisesta, lisätään se seokseen ja sekoitetaan hyvin. Yhdistä erillisessä kulhossa jauhot ja suola.

Aloita lisäämällä jauhoista, desi kerrallaan, kunnes kaikki lisätty. Vaivaa keskinopeudella . Älä yli vaivaa, taikina saa olla hieman tarttuvaa.

Irrota taikina vatkauskulhosta, ja laita voideltuun kohotus kulhoon. Peitä tiiviisti ja nosta kylmään 4-5 tunniksi tai yön yli.

Kauli taikina noin 1 cm – 1,5 cm paksuiseksi. Leikkaa donitsi leikkurilla tai käytä pyöreetä reunusmuottia.

donitsien teko_Fotor_Collage_Fotor

Aseta leikatut donitsit leivinpaperille, ja anna kohota lämpimässä paikassa kunnes ovat hyvin ilmavia ja kevyitä. Kohoaminen kestää tunnista kahteen.

Kuumenna öljy 175 asteeseen, ja laske munkit yksi kerrallaan öljyyn. Kypsennysaika on noin 15 sekuntia per puoli. Tarkista kypsyyttä reikäkauhan avulla. Nosta sopivan ruskeat friteeratut donitsit talouspaperin päälle. Kun donitsit ovat kuivahtaneet ja viilentyneet aavistuksen, nosta ne viilentymään ritilän päälle kuorrutusta.

Donitsien kuorrutteet

Donitsien kuorrutteiden valinta oli projektissa parhain. Oma suosikkini on vaahteransiirappi, pomada ja kinuski. Suklaakuorrute olisi ollut myös eritäin hyvä, mutta kaikkia ei voinut kerralla kokeilla.

Pomadaa varten olen tehnyt erillisen viestin berliinimunkkien yhteyteen. Käytin tätä samaa pomada ohjetta tälläkin kertaa.

Kinuskikuorrute

60 g suolaamatonta voita
110g fariinisokeria
80 g kuohukermaa
1-2 dl tomusokeria

Laita kattilaan voi, fariinisokeri ja kuohukerma. Kiehauta kinuskia noin viiden minuutin ajan niin, että kinuski kiehuu kuumana. Kinuski nousee kuumentuessaan kattilassa, joten käytä korkealaitaista kattilaa. Kaada kinuski vatkauskulhoon ja vatkaa joukkoon tomusokeria sen verran, että kinuski on sopivan tahmeaa kuorrutteeksi. Käytä kuorrute heti donitsien päälle. Koristele myös nomparelleilla heti. Kinuski jähmettyy todella nopeasti. Tarvittaessa voit lämmittää kinuskia uudemman kerran vesihauteessa.

IMG_6454

Muista koristella kuorrutetut donitsit samantien erilaisin nomparellein, pähkinärouhein tai esimerkiksi kookoshiutalein.

IMG_6466

Vaahterasiirappikuorrute

Vaahterasiirappikuorrutetta varten säästin puolet vaaleasta pomadasta. Sekoitin joukkoon vaahterasiirappia sen verran, että se maistui sopivalta makuuni. Arvioisin määräksi puoleen pomadasta noin 2 ruokalusikallista.

Muita postauksia
Showing 20 comments
  • Johanna

    Donitsit on kokonperheen herkkuja. Pitää kaivaa vuoka taas esiin ja alkaa tekemään, jos vaikka kinuskilla 🙂

  • Johanna

    Tai vaikka koko perheen ?

  • Tekila

    Kinuski on aina hyvä vaihtoehto!

  • Kermaruusu

    Donitseja olisi kiva tehdä mutta miksi minua aina laiskottaa alkaa öljyssä paistamaan. Jotenkin tuntuu niin työläältä alkaa öljyä lämmittään vaikka eihän se kova homma ole. 😉

  • Mä tykkään eniten juuri tällaisista ilmavan kevyistä donitseista. Kinuski on mulle vähän liian makeaa, mutta eiköhän se tumma suklaakin näiden kanssa toimi… 😉

  • Anne

    Oi! laitan ehdottomasti reseptin jemmaan, donitsit on niin hyviä! en ole vaan koskaan tehnyt itse 🙂

  • Tekila

    Se saa siitä kyllä työlään tuntuisen, vaikkei se sitä ole 🙂

  • Tekila

    Tai tee kinuskia johon laitat suklaata joukkoon!

  • Tekila

    Kiitos viestistä!

  • peggy

    Melkein haukkasin tietokoneesta palasen. Nyt totisesti maistuis 😀

  • Taru/Pullahiiri

    Ihania donitseja! NYCissä voisi käydä vaikka pari kertaa vuoteen – vai kyllästyisiköhän sitä? Ei varmaan 😉

  • Saara

    Heh, mikä on pomada? Mutta siis jes!! Oon niin halunnu tietää rsseptin ilmaviin arnoldsin tyylisiin donitseihin! nämä menee ekana kokeiluun :))

  • Tekila

    Haha, mukava kuulla!

  • Tekila

    Niin voisi, tässä juuri pläräilen NYCin matkoja…

  • Tekila

    Pomada on sitä ihanaa kuorrutetta mitä on berliinimunkeissa 🙂

  • ooh – saisikohan sitä vihdoinkin hankittua sen donitsipellin – tuo Göteborgare kun on niin makean perään 🙂

  • Tekila

    Donitsipelti on kyllä harkinnassa täälläkin. HElpottaisi huomattavasti touhuamista

  • Ihanan näköisiä <3

  • Aila

    Onpa hyvän näköisiä! Voin kuvitella miltä maistuvat. Mulle vaan tulee linjavika, jos teen munkkeja tai donitseja, joten pakko välttää 😀

  • Dinner4u2

    Mun makuun on just ilmavat donitsit, kinuskikuorrutteella tietty! Kiitos reseptistä ?.

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä